COBOTARNA FÅR TA KVÄLLSSKIFTET

Ständig övertid för att hinna bli klar. Med cobotar försvann både övertid och stress, samtidigt som produktionskapaciteten ökade. Nu tittar Norden Machinery på möjligheten att lyfta in mer jobb.

Norden Machinery beställde en cobot från Universal Robots samarbetspartner Cobotech Kalmar AB. För att få en riktigt hög produktionskapacitet skaffade man även Cobotechs designade maskinstativ CT DUO. 

Den första coboten köpte bolaget 2019. Sedan behövde ytterligare en CNC-svarv automatiseras i början av år 2021.

– Andra gången var det inga diskussioner om vilken lösning vi skulle ha. UR10e är en mycket smidig och prisvärd robot, tillsammans med Cobotech CT DUO är detta en perfekt setup för vår tillverkningsprocess, säger Mattias Åkesson, teamleader för produktionsavdelningen på Norden Machinery.

 

Norden Machinery i Kalmar bygger maskiner som fyller på tuber, allt från tandkräm och handkräm till kaviar. Till dessa maskiner produceras dessutom cirka 25 000 tubhållare varje år. Hållarna produceras med hjälp av CNC-svarvar. Att svarva en detalj till en hållare tar cirka åtta minuter, vilket tidigare gjorde att en operatör var tvungen att mata svarven med råmaterial var åttonde minut. Det hackade upp arbetsprocess och åt mycket tid.  Först hittade man en del lösningar som man tyckte hade stora nackdelar, exempelvis att man var tvungen att bygga hela robotceller. Men så småningom upptäckte man Universal Robots kollaborativa robotar. 

Förändrade arbetsprocessen i grunden

Tack vare cobotarna har Norden Machinery kunnat ändra hela sin produktionsprocess. Tidigare körde de ett jobb åt gången. 

– Det har vi helt gått ifrån nu. Istället laddar vi maskinbetjäningsbordet med upp till fyra olika jobb som körs efter varandra. Operatören behöver bara programmera svarven och ladda upp med råämnen, säger Mattias Åkesson. 

Maximerar produktionen

Eftersom maskinbetjäningsbordet CT DUO har dubbla platser så kan en operatör ladda ena platsen, medan coboten plockar från den andra. Innan vi går hem ser man till att maskinbetjäningsbordet är fullmatat. På så sätt fortsätter produktionen automatiskt under natten, utan att en människa närvarar. Klockan 6 morgonen efter kommer en operatör och laddar upp maskinen på nytt – och så fortsätter produktionen.

– Det gör att vi kan få fram en detalj mycket snabbare än tidigare, det är också väldigt bra vid exempelvis kundbesök om kunden behöver justera en tubhållare.

 

     Högre kapacitet

Den nya arbetsprocessen har gett ett betydligt snabbare produktionsflöde och leveranssäkerheten ligger idag på 95–98 %. Samtidigt har cobotarna frigjort operatörerna från det repetitiva och okvalificerade arbetet med att ladda svarven. I stället kan de lägga sin tid på att köra andra maskiner och montera detaljer. Resultatet är en rejält utökad kapacitet.

– Så nu tittar vi på om vi kan plocka in och köra andra jobb också, säger Mattias Åkesson.

 

Högt tempo utan stress

En annan effekt är att arbetsmiljön har förbättrats när operatörerna inte längre behöver stå vid en CNC-maskin och vänta på att en detalj ska bli färdig.

– Det är lugnare i verksamheten idag. Med cobotarna kan vi hålla ett högt tempo, men samtidigt slipper man stresskänslan när panikordrarna kommer. I stället kan vi göra de kringjobb vi inte riktigt hann med innan, som tex att serva maskinerna.

Dessutom har man lyckats få bort allt övertidsarbete på kvällar och helger.

– Vi jobbar dagtid – inga eftermiddags eller kvällsskift. Då kör vi cobotarna istället, säger Mattias Åkesson.